Att göra

Det finns en mängd aktiviteter på och kring Villa Söderåsen.
Villa Söderåsen har ett fullt utrustat kök där du kan laga mat själv, men önskar du att hämta mat eller besöka en restaurang, finns det fina alternativ bara ett stenkast från huset, – allt från gourmetmat på restaurangen i det gamla Stationshuset, fika på café Fenix till pizza & kebab på byns pizzeria.
Naturen och nationalparken kring huset bjuder in till vandring, löpning och cykling. Inte långt härifrån finns också möjligheter att paddla kanot i Rönne å, cykla dressin eller rida genom det vackra landskapet. Vill du njuta av ett bad tar det bara ca 10 minuter att gå genom den hisnande vackra Nackarpsdalen till den lilla djupa Odensjön.
I närheten finns loppisar och gårdsbutiker, konst och gallerier.
För dig som är intresserad, huserar en mängd yoga- & meditation retreats, workshop och kurser Villa Söderåsen.
Mer inspiration hittar du om du besöker vår hemsida via din dator eller surfplatta.
Välkommen!
Boka

Aktiviteter & Stillhet

Aktiviteter på och kring Villa Söderåsen.

Röstånga turistinformation

 

 

 

Röstånga Turistbyrå

Bara ett stenkast från Villa Söderåsen ligger Röstånga Turistbyrå. Turistbyrån har säsongsöppet från påsk till oktober och tipsar gärna om sevärdheter, evenemang och utflyktsmål i de fina omgivningarna. På turistbyrån finns broschyrmaterial om Svalöv, Söderåsen, Skåne, Sverige och även Danmark. Utställningar med naturanknytning avlöser varandra i det vackra aktivitetsrummet.
Här kan man även hyra cyklar.

Röstånga turistinformation

0435-913 53

magdalena.szalay@svalov.se

Äta

 

Stationen Röstånga
I Röstångas järnvägsstationshus från slutet av 1800 talet, huserar restaurangen Stationen Röstånga. Tågen har stannat för länge sedan, men den vackra tegelbyggnaden är kvar. Här sitter du och njuter god mat i färgglad loppisinredning eller då vädret tillåter,  på den blomstrande uteterassen. På Stationens nedanvåning arrangeras även konserter och andra evenemang vissa kvällar. Meny, bordsbokning och mer info om evenemang hittar du på
stationenrostanga.se

Röstånga Pizzeria
Nära Villa Söderåsen hittar du byns pizzeria som har mer än pizza på menyn. Ta med dig mat hem till Villa Söderåsen eller stanna och ät på restaurangen som också har en stor uteservering på bakgården.
Öppettider, meny mm hittar du här:
rostangapizzeria.se

Röstånga Gästgivaregård
Granne med Villa Söderåsen ligger Röstånga gästis som har dagens lunch och kvällsservering.
rostangagastgivaregard.se

Skäralids Restaurang
Cirka fem kilometer med bil från Röstånga ligger Söderåsens nationalparks huvudentré med Naturum och Skäralids restaurang. Restaurangen har lunchservering och fika.
skaralidsrestaurang.se

Café Fenix
I byns café väljer du att fika inne eller ute på den stora terassen eller köpa med dig nybakat bröd. Du kan också köpa med dig ostar från Möllans ost (delikatessbutik i Malmö) och lokalt producerade delikatesser och varor.
fenixbageriet.se

Trädgårdscafé och spättekakabageri
I grannbyn Billinge hittar du Fricks trädgårdscafé med traditionellt skånskt spättekakabageri sedan 1913. Här finns även en liten sakbutik. Du njuter smarrig sötfika och lyxigt kaffe/te i små bersåer i den ljuvliga trädgården som vårdats med kärlek sedan 50talet. En riktig pärla för stora och små. Mer info här:
spettkaksbageriet.se

Ekologisk café, Mejeri & Gårdsbutik
På Ådala gård nära Röstånga mot Billinge, finns ett härligt utomhuscafé men även ett ekologiskt mejeri och en gårdsbutik. Här serveras smörgåsar på hembakat surdegsbröd, drycker, hembakat fikabröd, dagens soppa, osttallrik mm. Allt ekologiskt och på säsong från egna råvaror från mejeriet och trädgården.
Öppettider och mer info hittar du här:
adalagard.se

Bada

 

Odensjön

Gå ut från Villa Söderåsens köksdörr och vandra direkt ut på stigen in i Nationalparken. Följ huvudleden genom den vibrerande Nackarpsdalen och vidare mot mytomspunna magiska Odensjön. Promenaden tar ca 10 minuter. Odensjön är en liten, men väldigt djup insjö som kantas av ca 30 meter höga branter. Den runda lilla sjön är bara ca 150 meter i diameter men är ca 19 meter djup. Platsen är ett idylliskt utflyktsmål för bad och picknick. Här finns ett par bryggor att bada från men även en liten strandremsa för de minsta barnen eller för dig som inte vill hoppa i från bryggan (bryggorna har inga badstegar). Här finns ett par grillplatser. På väg till Odensjön finns en plats som Nationalparken förser med ved och såg, där du själv sågar upp ved till grillen.

Röstångabadet

En ca 20 min promenad genom byn och upp mot Röstångas fina campingplats, finns Röstångabadet med bassänger, vattenrutschbana och en gigantisk studsmatta. Badet har öppet juni, juli och augusti. Här finns också minigolf, glassbar, restaurang med snabbmat och en kiosk.

Bandsjön

Nära grannbyn Ljungbyhed hittar ni en liten insjö vackert omgiven av skog. Här vid Bandsjön finns grillplats och i vattnet ligger tre bryggor som bildar en bryggbassäng för de mindre barnen. Bandsjön ligger ca 12 minuters bilfärd från Villa Söderåsen via Forestad och Riseberga.

Yoga & meditation

Yogaklasser

Du som bor över på Villa Söderåsen på en tisdag (september – december samt februari – maj) kan vara med på yogaklasser i byns bygdegård Röstångagården till halva priset (ordinarie pris drop-in: 150 kr). Klasserna är ledda av Villa Söderåsens Åsa Mullaert som är utbildad yogalärare genom flera utbildningar, kurser och retreats, men har hjärtat främst i SamaYoga & Vedanta (www.samayoga.info/portfolio/asa-mullaert/) Under sommaren ger Åsa även spontana yogaklasser ute i trädgården eller i den magiska Nackarpsdalen. Varmt välkommen!
Åsa arrangerar även klasser för andra yoga-, meditations- & mindfulnesslärare. Bland annat gästas Röstånga ca två gånger per år av Åsas och många andras kära lärare Sky Akasha, en internationellt erkänd Yoga- & Vedantalärare och grundare av SamaYoga (samayoga.info). Håll utkik på hemsidan för kommande klasser.

Yoga- & meditationsretreats, -kurser & -workshops

Inlindad i Nationalparkens storslagna natur, är Villa Söderåsen med dess härliga atmosfär en fin plats att välja för att gå i retreat. Kom till oss på retreat eller delta i en workshop eller kurs.
I vårt nyhetsbrev och på facebook informeras kontinuerligt vilka lärare som håller retreat/workshop/kurs på Villa Söderåsen.
Åsa håller själv i retreats på lågsäsong, men arrangerar också retreats och workshops tillsammans med andra lärare.

Yoga & Vandring

Med naturen och yogan som stora inspirationskällor i livet leder Åsa yogavandringar ute i Nationalparken. Delvis i tystnad vandrar vi i och tar del av den storslagna naturen. På utvalda platser utövar vi yoga, pranayama (andningsövningar) och olika meditationstekniker. Puja och mantra är ofta del av programmet. Vid längre vandringar ingår vegetarisk matstund, vid kortare yogavandringar tas egen matsäck med.
Ibland ingår yogavandringen som en del av en längre retreat.
Åsas har även inspirerats av sin kära kollega Ulrika som en längre tid och kontinuerligt anordnat yogavandringar (yogavandring.se)

Individuella yogaprogram

Det är fantastiskt att yoga i grupp, men med en individuell lektion kan vi rikta uppmärksamheten på bara dig och dina behov och du kan få verktyg som kan hjälpa dig att fördjupa din egen yoga men även att finna mer balans i ditt liv utanför mattan. Åsa erbjuder enskilda konsultationer. Utifrån vårt möte skapas ett välgörande yogaprogram med övningar som passar just dig som livet ser ut just nu.
Vi träffas på Villa Söderåsen.
Kontakta Åsa för mer information

Vill du få kontinuerlig information om yoga & meditation i Röstånga, anmäl dig till nyhetsbrevet här till höger!

 

Vandra & Löpa

 

Upplev Söderåsens mäktiga natur till fots. Flera vandringsleder startar direkt bakom knuten av Villa Söderåsen. På Röstånga turistbyrå, som är vår granne och ligger i Nationalparkens entré, kan du hämta kartor och broschyrer och få experthjälp. Du kan också utgå från nationalparkens huvudentré vid Skäralid där du kan besöka Naturum med utställningar, kartor, guidningar mm.
Vandra i böljande bokskog, utmed branta rasraviner av mäktiga förkastningar och längs livliga vattendrag. Här kan du ladda ned en PDF med nationalparkens alla märkta stigar och vandringsleder som varierar i längd och intensitet, från 900 m. upptill 14 km:
Du kan också välja att vandra på Skåneleden där Ås till Ås -ledens etapp 4 slingrar sig genom Söderåsens nationalpark och vidare till vackra närliggande Klåveröd som är ett strövområde med klippor, grottor, dammar och unik mosse. Vandrar du andra hållet på skåneledens Ås till Ås etapp 2, kommer du från Röstånga till naturskyddsområdet Jällabjär, en unik gammal vulkanrest med korsande spricksystem och blandad trädartsfauna. Mer information om Skåneleden: skaneleden.se Vill du ”off track” så rekommenderar vi varmt att följa beskrivningarna i Karin Hoffmanns bok Rundvandringar på Söderåsen som går att låna på Villa Söderåsen eller som du kan köpa på turistbyrån. Mer om rundvandringar på Söderåsen, se här:

Cykla

 

Upplev Söderåsen och dess olika utflyktsmål på cykel. Runt Röstånga och Söderåsens nationalpark finns många fina cykelleder. Cykla genom vacker natur till olika utsiktsplatser, mellan gårdsbutiker, fornlämningar, konstutställningar mm och varför inte passa på att ta ett dopp längs vägen. Granne med Villa Söderåsen ligger turistbyrån som hyr ut cyklar, har cykelkartor och personlig experttips.

Mer info hos Röstånga Turistbyrå

Paddla Kanot/Kajak

 

Röstånga Camping

Röstånga camping, ca 20 min gångväg från Villa Söderåsen finns kanoter att hyra. Här kan du paddla på en liten sjö utan strömmar, passar perfekt för er med mindre barn.
www.rostangacamping.se

Rönne Å

Glid fram i lugna vatten och paddla i livliga små forsar på Rönne å. Hyr kanot, kajak eller boka skräddarsydda dagsturer hos Rönneådalens sport och fritid i Ljungbyhed eller från Kanotcentralen i Stockamöllan. Hos Rönneådalens sport och fritid kan du också paddla en ca. 9 km sträcka som tar ca 2,5 timme och sedan cykla dressin tillbaka (en tur utan pauser tar ca. 45 min men pauser i vacker natur längs spåret är att rekommendera).

ronneadalens.se

kanotcentralen.se

djupadalsmolla.com

 

Rida

 

Söderåsens Turridning

Söderåsens turridning erbjuder ridturer av varierande längd och svårighetsgrad för både nybörjare och rutinerade ryttare. På gården som ligger ca 15 minuters bifärd från Röstånga upp på åsen, bor de sagolika Haflingerhästarna som tillhör Söderåsens turridning.
turridning.se

Ponnyridning för de små

Är ni en grupp med minst fem barn mellan 3-10 år, så kan ni enligt överenskommelse med en närliggande hästgård anordna ponnyridning runt Villa Söderåsen. Alternativt häst & vagn/sulky på en tur & retur till t.ex. Odensjön där ni tar en fikapaus. För mer information, upplägg och pris, maila Linda Jansson linda.jansson07@bredband.net eller ring 0705 660561

Dressin

 

Veteranjärnvägen Klippan/Ljungbyhed

Cykla dressin genom Söderåsens sköna landskap via den 6,5 km långa veteranjärnvägen. Längs med banan finns många möjligheter till paus på vackra, annars dolda smultronställen.
Kul för hela familjen. www.veteranjarnvagen.se

 

Slackline

 

Slackline är en aktivitet som tränar balans och avslappnat fokus i både kropp och sinne, samt involverar träning av princip alla kroppens muskler. Utöver detta är det fantastiskt roligt tycker de flesta!

David Sjöström är slackline instruktör och passionerad utövare med flera års erfarenhet av slackline. Han leker gärna på korta, lååånga, lösa och höga linor samt vattenlinor!

David har alltid linor upphängda i Röstånga med omnejd, så hör av dig ifall ni har lust med en lektion eller workshop, passar stora som små. Det går också att planera in 1-2 dagars slackline äventyr med Villa Söderåsen som utgångspunkt.

sjostrom.david@gmail.com

073-907 53 90

Kontakt

7 + 11 =